Modern Farmhouse

This home started out very closed off and choppy. The entry and entire first floor were awkward with too many walls and angles. Even the flooring changed material throughout the different rooms and in odd places. This home had great bones and tons of potential! We wanted to help this family utilize the space and make it more functional.

The kitchen and dining area was completely revamped and reconfigured to improve the flow and make it more open. The original tile, counters, and cabinets were all dark which made the space seem even smaller. To make the whole space larger, we removed the separating wall between the kitchen and dining room. The L shaped island was eliminated also. We increased storage by bringing the cabinets to the ceiling, adding large pantry cabinets, and utilizing pullouts. A better layout makes the kitchen much more functional and spacious. We added a large island with seating and more storage. Can lights and fun accent fixtures were added for much-needed light and the large farm sink and matte black plumbing fixtures are unique touches.

The dining area was opened up for a much larger entertainment and gathering area. This allowed for a much bigger custom dining table. The dining area is flanked by two sets of matching barn doors. This makes the room even more multi functional by opening into the entertainment area or closing off for family dinners. These barn doors are unique with glass panels, so there is still plenty of light. The 2nd set of barn doors lead to the new and improved laundry area. We built a custom shelving unit with a pedestal. This improved the storage, while also being able to close off the area if it doesn’t need to be seen!

The gorgeous grey wood flooring throughout paired with the large baseboards really improved the entire first floor. The fireplace area was completely rebuilt with a modern tile design and a functional concrete hearth. A custom, chunky wood mantel brings the whole area together. Lastly, the inviting paint color on the first level makes the entire design cohesive. We couldn’t be more thrilled with how this home changed and we know the homeowners feel the same way!